Over ons

Stichting Woon- & Zorgcentrum Friso heeft een algemene signatuur en heeft geen verbondenheid met een kerkelijke of politieke stroming. Met de algemene signatuur richten we ons op alle mensen die onze Nederlandse maatschappij rijk is.

Godsdienst, afkomst, geaardheid en levensstijl zijn geen selectiecriterium en hebben naar wens van de bewoner of cliënt een plek in de woon- en zorgverlening, een medewerker met het aandachtsveld Diversiteit borgt en verbeterd continue de normen en waarden rondom dit onderwerp.

Organisatie

Stichting Woon- en Zorgcentrum Friso is een zelfstandige zorgorganisatie met een breed palet aan zorgdiensten.

Binnen Woon- en Zorgcentrum Friso streven zo'n 140 medewerkers en 80 vrijwilligers naar perfectie van een breed palet aan zorgdiensten, woonvoorzieningen en gemakdiensten.

Friso richt zich met name op de inwoners van de gemeente Almelo met een woonzorgcomplex in de wijk De Schelfhorst en met zorg aan huis verspreid door de stad.Friso is een toegelaten instelling voor de Wtza en verleent subsidiabele zorg uit de wettenWLZ - Voor verzorginshuiszorg en verpleeghuiszorg.

ZVW - Voor Wijkverpleging en Eerste Lijnsverblijf.

WMO - Voor ondersteuning en voor huishoudelijke hulp thuis.

Friso voldoet aan de wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) en heeft daarvoor in samenspraak met de cliëntenraad een medezeggenschapsregeling vastgesteld.

Deze regeling kunt u hier inzien.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van Friso houdt toezicht op het beleid en de uitvoering daarvan door de organisatie.

De Raad van Toezicht gaat bij haar toezicht uit van de Governancecode Zorg 2022 en de wegwijzer “Goed Toezicht’” van de NVTZ, verwoord in een toezichtvisie.

In de jaarlijkse zelfevaluatie evalueert de Raad van Toezicht haar functioneren aan de hand van deze toezichtvisie. De Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur kunnen op basis van deze toezichtvisie samenwerken.

De Raad van Toezicht van Woon- en Zorgcentrum Friso sluit in haar toezicht aan bij de visie en kernwaarden van de organisatie. Woon- en Zorgcentrum Friso heeft de volgende kernwaarden in haar visie op zorg- en dienstverlening centraal gesteld:

1. menselijke hartelijkheid en gastvrijheid voor zowel cliënt als medewerker.
2. kundige hulpverlening die past bij de behoeften van de cliënt.

Kader voor uitvoeren van toezicht

1. De Raad van Toezicht is verantwoordelijk voor het toezicht op het beleid van de Raad van Bestuur en de algemene gang van zaken binnen Woon- en Zorgcentrum Friso. Deze verantwoordelijkheden zijn uitgewerkt in de statuten.
2. De wet- en regelgeving, (governance)codes in de zorg en de eigen statuten, reglementen en protocollen zijn bekend en de Raad van Toezicht handelt daar naar.

Samenstelling:
Dhr. H. Hammink (voorzitter)
Mvr. R. Schlepers (lid)
Mvr. K. Meijerink(lid)
Mvr. S. Profijt (lid)
Dhr. P. Nijenhuis (lid)Dhr. L. Bergkamp (lid)
Mvr. T. Burgers (lid)

Contact: De Raad van Toezicht kunt u bereiken met het e-mailadres: rvt@zorginalmelo.nl

Zorgbemiddeling

Indien u belangstelling heeft voor onze diensten, meer informatie wilt en/of de mogelijkheden voor u wilt bekijken, kunt u contact opnemen met de zorgbemiddelaar:
contact
Wachttijden:
Voor actuele wachttijden kunt u contact opnemen met onze zorgbemiddelaar.

Algemene informatie over wachttijden:
WLZ zorg: verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg
Indien u beschikt over een geldige WLZ indicatie dan helpen wij u zo snel mogelijk met een passende oplossing. We kunnen u ook assisteren met het aanvragen van een indicatie. Indien u wilt verhuizen naar Friso en er is nog geen appartement beschikbaar, dan kunnen we zo mogelijk zorg dragen voor overbruggingszorg op uw huidig adres.

ZVW zorg: wijkverpleging en eerstelijnsverblijf (kortdurende opname)
Door het afnemen van een assessment brengen we in beeld welke zorg bij u thuis nodig hebt. Uw zorgverzekeraar informeert u graag over de mogelijkheden met uw zorgverzekering in Friso.

WMO-zorg: huishoudelijke hulp
Voor WMO huishoudelijke hulp kunt u met een PGB van Friso hulp ontvangen.

Vrijwilligers

Als zorgorganisatie ben je afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers om het welzijn van onze cliënten op een hoog niveau te verkrijgen.

We zijn dan ook met regelmaat op zoek naar mensen die het leuk en zinvol vinden om als vrijwilliger bij te willen dragen.

De afhankelijkheid van vrijwilligers brengt met zich mee dat je vrijwillig activiteiten kunt doen maar dat je aanwezigheid niet vrijblijvend is, er wordt volgens planning op je gerekend, je bent onmisbaar.

Binnen Woon- en Zorgcentrum Friso zijn al zo'n 80 vrijwilligers actief waar we erg blij mee zijn. De werkzaamheden zijn divers, van ondersteuning bij activiteiten, restauratieve hulp tot aan chauffeursdiensten op ons wagenpark.

Mantelzorgers zijn mensen die veelal familie of kennissen zijn van één van onze cliënten. Ook daar bestaat veel behoefte aan om het dagelijks leven zo prettig mogelijk te laten verlopen. Als mantelzorger gaat u deel uit maken van de activiteiten in het zorgplan van de cliënt. U bent de persoon die de cliënt het beste kent, wat de levensloop is geweest en waar hij/zij van houdt.

Indien u belangstelling hebt om bij ons aan de slag te gaan dan kunt u dat kenbaar maken middels het contactformulier
contact

Kwaliteit

Friso is Prezo gecertificeerd en omarmd het LEAN gedachtegoed.

De eisen, de wensen en het  welbevinden van gebruikers van onze diensten krijgen de hoogste aandacht. Een gezonde, veilige en prettige werkomgeving voor medewerkers maakt het mogelijk om de focus te richten op verbeteren van de organisatie naar perfectie van de dienstverlening.

Woon- en Zorgcentrum Friso werkt continue aan de kwaliteit van de dienstverlening.

Daarvoor worden diverse instrumenten gebruikt en luisteren we goed naar de wensen van een ieder die zorg van ons afneemt en confirmeren we ons aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en het kwaliteitskader wijkverpleging.

De gegevens die u met ons deelt zijn beveiligd en uw privacy is gewaarborgd. De privacy verklaring van Friso gaat verder in op deze materie.

Waarderingen inzien: Op Zorgkaart Nederland kunt u de waarderingen van cliënten voor Woon- en Zorgcentrum Friso inzien.
Waarderingen van de Wonen met Zorgdiensten (verzorg- en verpleeghuis).
Waarderingen van de thuiszorg.

Bestuursverslag: Jaarverslag 2023

Documentatie Kwaliteitskaders:
Kwaliteitsbeeld 2024

Inspectie rapportage:
Rapport 12-12-2024

Klachten & Privacy

Klachten, opmerkingen, suggesties en aanbevelingen:
Woon- en Zorgcentrum Friso en haar medewerkers spannen zich continu in voor een uitstekende dienstverlening en steeds verdere verbetering. Natuurlijk is het mogelijk dat dit mensenwerk niet altijd goed gaat of beter kan. Als dat wat u betreft aan de orde is dan vernemen wij dat graag.

We hebben daarvoor een formulier beschikbaar dat ons in staat stelt om op een gestructureerde manier uw opmerking of klacht in behandeling te nemen.
Het opmerkingen en klachtenformulier.
De klachtenregeling.

Woon- en Zorgcentrum Friso is aangesloten bij de geschillencommissie verpleging, verzorging en geboortezorg.

Uw privacy:
Friso waarborgt de goede omgang met persoonlijke gegevens. Dit is vastgelegd in onze privacy verklaring.

Cliëntvertrouwenspersoon WZD:
contact

Duurzaamheid

Woon- & Zorgcentrum Friso volgt voortdurende de ontwikkelingen voor een duurzame bedrijfsvoering. Omdat we voornamelijk werken met maatschappelijke geldmiddelen worden wel investeringsrisico's beperkt. Sinds 2023 hebben we ons gecommitteerd aan de Green Deal Duurzame zorg.
We beogen daarmee publiekelijk te vertellen dat we de nodige transitie maken voor een duurzame zorgverlening op verschillende activiteiten.

Gebouw:
Het meer jaren onderhoudsplan wordt gewijzigd in een meer jaren duurzaam onderhoudsplan. Het gebouw van Friso heeft een energielabel A. Duurzaamheid en energieverbruik krijgt daarmee een grote rol bij groot onderhoud, verbouwingen en vervanging van installaties. Het door het pand opgevangen hemelwater wordt niet geloosd op het riool maar afgevoerd naar de parkvijver.

Terrein:
Friso is gelegen in een stedelijk gebied. Gemeente Almelo heeft veel aandacht voor een groene leefomgeving.Het terrein van Friso sluit daar zo goed mogelijk bij aan door gevarieerde beplanting en gebruik van zo veel mogelijk groen.Klimaatveranderingen kennen extremere weersomstandigheden. Afvoer en bezinking van hemelwater op het terrein krijgt de aandacht.

Energie:
Friso is afhankelijk van de toelevering van gas en elektra. Elektra wordt groen ingekocht.
We maken de transitie door om zo veel mogelijk zelf energie op te wekken en minder afhankelijk te zijn van het gas middels een routekaart die in de tijd is gepland.

Inkoop:
Duurzaam inkopen is een breed begrip door de verscheidenheid van materialen dat ingekocht wordt. Zo mogelijk doen we zaken met regionale aanbieders. Hiermee beogen we de belasting van transport op het milieu te beperken.Voedingsmiddelen krijgen de aandacht op verpakking, erkende keurmerken en gezonde samenstelling. Disposables worden beperkt en, indien beschikbaar, van duurzaam materiaal ingekocht.

Afval:
Intern wordt gescheiden in papierafval en restafval.De verdere scheiding van het restafval wordt verzorgd door de gecontracteerde afvalverwerker. De rioollozing is van huishoudelijke aard. Chemische middelen worden zeer beperkt gebruikt waardoor er vrijwel geen afvalstroom en rioollozing van deze middelen plaats vindt.

Stichting Vrienden van Friso

De Stichting Vrienden van Friso ontvangt, beheert en besteed legaten en donaties die gegeven worden ten behoeve van bewoners van Friso, medewerkers van Friso of voor een specifiek doel gerelateerd aan de werken van de Stichting Woon- en Zorgcentrum Friso.

De gelden worden besteed aan activiteiten of materialen waarvoor de reguliere zorg gelden geen ruimte bieden. Zoals:

Rolstoelbus:
Er is een rolstoelbus aangeschaft medegefinancierd door de Stichting vrienden van Friso. Bewoners van Friso en mensen uit de wijk worden hiermee ondersteund in hun mobiliteit.

Speciale Activiteiten:
De stichting Vrienden van Friso ondersteund de organisatie van dag activiteiten ten behoeve van de doelgroepen.

Vakantiemogelijkheden:
Cliënten in een instelling hebben meestal niet de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Met hulp van de stichting vrienden van is het gehele jaar door een lodge beschikbaar waar cliënten met begeleiding een dag in het groen kunnen verblijven. Ook cliënten uit aanpalende wooncentra kunnen gebruik maken van deze voorziening.

Algemeen:

Stichting Vrienden van Woon- & Zorgcentrum Friso, Rustweg 1, 7608 RM  Almelo
RSIN in het ANBI register: 8157 12 194
Bankrelatie: NL77 RABO 0381 3723 08

Beleidsplan:
Functies van de stichting:  
I.    het passief ontvangen van opbrengsten uit vrijgevigheid:  
II.   het actief genereren van opbrengsten uit vrijgevigheid:
III.  het actief verzamelen, overleggen en beheren van bestemmingswensen.  
IV.  de uitvoering van bestemmingswensen.  
V.   het beheren en onderhouden van de gebruiksgoederen die in naam van de stichting ter beschikking zijn gesteld.

Bestuursleden:
Voorzitter: W. Slot
Penningsmeester B. Kraaiveld
Secretaris D. Ent

Beloningsbeleid:
De bestuursleden van de stichting vrienden van Friso worden niet beloond voor de werkzaamheden voor de stichting.  Er zijn geen medewerkers in dienst van de stichting.

Ons team

Werken bij

Regelmatig zoeken we nieuwe collega's, leerlingen en vakantiewerkers die het fijn vinden om te werken in een kleine zorgorganisatie waarin het samen het beste doen voor de cliënten voorop staat.

meer informatie
Vakantie medewerker
meer informatie
20 - 24 uur
Helpende (plus)
meer informatie
20 - 24 uur
Verzorgende IG